Alcohol, drugs en tabak

Alcohol, drugs en tabak

Heb je vragen over het alcohol-, drug- of tabaksgebruik van je kind? Je kan terecht bij de Opvoedingswinkel of een opvoedingspunt in je buurt.

 


Alcohol

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer iemand alcohol drinkt, raken eerst de hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een stoutmoediger, actief gevoel. In grotere hoeveelheden overheerst de verdovende werking. Persoonlijke factoren en omstandigheden beïnvloeden het effect (bron: de druglijn).

Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger voor de impact van alcohol. Hoe groter de kans op latere problemen ook. De wet zegt het volgende: geen alcohol onder de 16 jaar, geen sterkedrank onder de 18 jaar. Maar volgens recent onderzoek is het zelfs beter om geen alcohol te drinken voordat je 18 jaar bent. Zo beperk je de risico’s.

Meer info voor jongeren (De Druglijn)

Meer info voor ouders (De Druglijn)

Voor kinderen tussen 10 en 12 jaar is er een website over alcohol op maat van hun leeftijd: www.acoolworld.be 


Roken

Waarom starten jongeren met roken? Omdat ze nieuwsgierig zijn. Omdat het stoer is. Omdat ze opgroeien in een rokersomgeving waar rookgedrag vaak wordt doorgegeven van ouder(s) op kind. Omdat ze, omringd door rokers, denken dat iedereen het doet. Omdat hun vrienden het doen. Omdat ze denken dat het lekker zal zijn. Omdat ze denken dat het helpt om zich beter in hun vel te voelen en beter grip te krijgen op hun problemen. Jongeren die starten voor de gemiddelde beginleeftijd evolueren vaker naar regelmatige rokers. Een negatief zelfbeeld en stressvolle gebeurtenissen zijn belangrijke voorspellers van roken bij jongeren (bron: vigez.be).

Roken geeft je sneller rimpels, gele nagels en tanden en een onaangenaam ruikende adem.  Ook heb je een grotere kans op longkanker en problemen met hart- en bloedvaten. Sigaretten kosten ook nog eens veel geld.

Informatie over roken en tabak kan je terugvinden op jongerengids.be

Informatie over stoppen met roken kan je terugvinden op smartstop.be


Illegale Drugs

Wat betreft het gebruik van illegale drugs door leerlingen in het secundair onderwijs gaat het in hoofdzaak om cannabis. 1 leerling op 5 heeft ooit al cannabis gebruikt, maar een groot deel van hen is er weer mee gestopt, zodat het percentage gebruikers het voorbije jaar op ongeveer 10% komt. Slechts een klein deel van hen gebruikt cannabis regelmatig.

Cannabis is echter een illegale drug. Het is aangetoond dat cannabis negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen van gebruikers. Daarom zijn jongeren extra gevoelig voor het product. Hun hersenen zijn immers nog niet volgroeid en hebben nog een aantal belangrijke taken te vervullen. De stoffen in cannabis kunnen de hersenontwikkeling verstoren en ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raakt.

Over cannabis heerst nogal veel onduidelijkheid: Wat zegt de wet? Wat mag wel en wat niet? En hoe schuldig of onschuldig is dat plantje nu eigenlijk? Wat zijn de effecten van cannabis op lange termijn? Is cannabis meer of minder schadelijk dan alcohol of andere drugs?

Als ouder maak je je misschien zorgen dat je kind met cannabis in aanraking zal komen. Opvolgende websites kom je meer te weten over wat jij als ouder kan doen om ervoor te zorgen dat je kind op dat moment een gezonde keuze maakt (bron: groeimee)

Meer informatie over illegale drugs en druggebruik kan je terugvinden op:

Druglijn

VAD


Praat erover!

Wanneer mag mijn zoon zijn eerste pint drinken? Heeft het zin om met mijn kind over drugs of alcohol te praten? En hoe begin ik daar best aan? Wat moet ik daar zelf over weten? Ik ben niet zo’n prater, wat kan ik als ouder nog doen? Ik rook, hoe kan ik het dan mijn dochter verbieden?

Als ouders kan je veel vragen hebben over eventueel alcohol- of druggebruik bij je kind. Op volgende websites vind je meer info over hoe je met jongeren het gesprek hier rond kan aangaan:

http://www.gezondopvoeden.be/gezond-opvoeden/praten-met-je-kind

www.druglijn.be/ouders