Anders dan verwacht

Anders dan verwacht

De zwangerschap wordt als een heugelijke en blije periode bestempeld. Verschillende oorzaken kunnen er echter zorgen dat deze periode anders dan verwacht loopt.


Verlies van een kind

De moeder en partner ontwikkelen een sterke band met het kindje tijdens de zwangerschap. Het verlies van een kind voor of na de geboorte (miskraam of doodgeboorte) zorgt voor een enorm verdriet. Als ouders ga je door een verwerkingsproces en moet je het verlies een plaats geven. Organisaties bij wie je terecht kan:

Kind en Gezin (miskraam of doodgeboorte)

Gynaecologen (AZ Sint Jozef Malle)

Huisartsen

Vroedvrouwen


Ongepland zwanger

Je bent ongepland zwanger. Er kunnen heel wat gevoelens door je heen gaan die vaak ook tegenstrijdig zijn. Je bent angstig, boos, verdrietig, maar misschien ook blij of hoopvol. Een zwangerschap brengt, gepland of ongepland, heel wat gevoelens met zich mee. Een vertrouwenspersoon kan helpen om je emoties te uiten. Je zal allicht ook meteen gaan nadenken over wat je nu moet doen. Besef dat er verschillende opties zijn. Neem de tijd om ze allemaal te onderzoeken. Informeer je goed. Hoe meer je weet over de verschillende mogelijkheden, hoe beter je kan beslissen. Bij volgende organisaties kan je terecht voor informatie en met vragen:

 

Fara (luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes)

  • Farafoon: 016 38 69 50, elke werkdag tussen 9 en 16 uur
  • Farachat: op maandag van 14 u tot 17u, op woensdag en vrijdag van 13 u tot 16 u
  • vragen@faranet.be

Kind en Gezin (ongepland zwanger)

Huisarts


Vroeggeboorte

Naar de komst van een kindje kan lang en intens worden uitgekeken. Maar als het kindje te vroeg geboren wordt, brengt het nieuwe leven vaak ook een periode van angst en bezorgdheid met zich mee.

Er bestaan heel wat diensten die ouders van een te vroeg geboren kindje ondersteunen.
Vraag zeker ook  raad bij je behandelend arts of verpleegkundige.

 Meer informatie vindt je hier:

Kind en Gezin (vroeggeboorte)

 VVOC (Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen)


Geen roze wolk

In de  periode voor of na de bevalling  verwacht je dat je gezin gelukkig is met de baby. In de realiteit is het vaak anders. Voor vele moeders is dit een ‘donkere’ en ‘eenzame’ periode.

De fysieke, psychische  en relationele veranderingen maken je kwetsbaar. Verder kan er een slaaptekort ontstaan omwille van de onderbroken nachten en te weinig nachtrust. Je geraakt oververmoeid en uitgeput.

In plaats van te genieten van de baby en het moederschap, wordt de zorg voor de baby eerder een last, waardoor je begint te twijfelen aan je kwaliteiten als moeder en in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Moest je dit herkennen, neem dan zeker contact op met:

Moeder-Baby (PZ Bethaniën)

Praat erover met je vroedvrouw, huisarts, …