Gezin en partnerrelatie

Gezin en partnerrelatie

Relatie

De zwangerschap en de komst van een kind heeft een impact op je relatie. Je wordt immers moeder of vader. Het kan je relatie versterken en hechter maken. Samen kan je genieten van de zwangerschap en geboorte. Maar er kunnen ook spanningen optreden en dan is de zwangerschap en geboorte juiste een hele uitdaging voor je relatie.

Algemene informatie over relaties vind je op de website van Kind en Gezin (relatie). Gaat alles goed? prima! Toch is het belangrijk om voldoende te praten met je partner over hoe je je voelt.

Misschien ben je ongepland zwanger of ga je juist door een relatiecrisis? Dit zorgt voor extra moeilijkheden tijdens een periode die al een grote impact heeft. Blijf niet alleen piekeren, maar praat erover met vrienden, familie, … Ook bij professionele hulpverleners kan je terecht:

CAW

Fara


Seksualiteit


Andere kinderen voorbereiden

Misschien verwachten jullie een kindje, maar lopen er thuis al één of meerdere kinderen rond. Het is aangeraden de grote broer(s) of zus(sen) voor te bereiden op de komst van de baby. Lees er samen boekjes over, zorg voor een pop zodat je kind al wat kan oefenen, vertel erover, laat de beweging in je buik voelen,… Zo komt die kleine baby toch niet helemaal onverwacht.

Voor meer info hierover kan je terecht in de opvoedingswinkel.


Geweld

Loopt de situatie uit de hand en ben je slachtoffer of getuige van geweld (dit kan zowel fysiek als psychologisch), aarzel dan niet en neem contact op met een professionele hulpverlener!

  • 1712 (hulplijn voor informatie en advies)
  • CAW (voor ondersteuning bij relatie en gezin)
  • Huisarts (voor een gesprek, advies, lichamelijke gevolgen van het geweld)
  • De politie (als je aangifte wil doen van het geweld)