Gezondheid en ontwikkeling (jongeren)

Goed in je vel

Gezondheid

Preventief medisch onderzoek (CLB)

Het CLB volgt preventief de gezondheid van je kind op via een medisch onderzoek in het 1ste en 3de jaar van het secundair onderwijs

De CLB-arts en -verpleegkundige testen de ogen en oren van je kind, meten de lengte en het gewicht, kijken de tanden en de houding na, en kijken ook na of je kind zich normaal ontwikkelt. Zo kan het CLB snel beginnende ziektes opsporen en erger voorkomen. Als de CLB-arts een probleem vaststelt of vermoedt, bezorgt die jou een advies, bijvoorbeeld om een specialist nader onderzoek te laten doen.

Ziek?

Voel je je ziek of voel je je niet goed? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij zal je graag verder helpen. Een ernstig probleem (ongeluk, ernstige signalen zoals bewusteloos, …) bel dan 112.


Eten en bewegen

Gezonde voeding

Ook wanneer je groter wordt blijft gezonde voeding belangrijk. Naast gezonde voeding wordt er de laatste jaren ook meer belang gehecht aan voldoende beweging en het beperken van te veel zitten en liggen bij kinderen en jongeren. Beide hebben, onafhankelijk van elkaar, een positieve invloed op je gezondheid op korte en lange termijn.

Meer informatie over gezonde voeding vindt je op www.vigez.be of www.gezondopvoeden.be.

Eetstoornissen

Maak je je wel eens zorgen over eten? Denk je dat jouw probleem niet erg is? Of weet je eigenlijk wel dat je een eetstoornis hebt, maar wil je er niets aan doen? Een eetstoornis kan ernstige gevolgen hebben. Als je twijfelt, zoek je best hulp. Praat erover met je huisarts of een vertrouwenspersoon.

Meer informatie over anorexia en boulemia nervosa vind je op de website www.anbn.be.


Puberteit

De puberteit is een belangrijke fase op weg naar volwassenheid. Je lichaam verandert snel. Al die veranderingen maken je soms onzeker en je valt van de ene emotie in de andere? Dat is dat perfect normaal voor deze leeftijd. De puberteit begint doorgaans rond de 11 jaar en eindigt rond de 18 jaar. Dit is voor iedereen verschillend, en meisjes starten gemiddeld 2 jaar vroeger dan jongens. Hormonen in de hersenen zetten de puberteit in gang. Deze chemische stoffen geven het signaal om de groeispurt en de groei van geslachtsdelen, borsten en beharing en de menstruatie te starten.

Zit je met vragen over puistjes, schaamhaar, menstruatie, … Neem dan eens een kijkje op jongerengids.

Meer algemene informatie over de puberteit vind je op de website www.seksualiteit.be (puberteit).

Heb je als ouder vragen of weet je niet goed hoe je een bepaalde situatie aanpakt? Neem contact op met het Opvoedingspunt of opvoedingswinkel.


Fit in je hoofd (geestelijke gezondheid)

‘Niet goed in je vel zitten’ kan betekenen dat je niet blij bent met je lichaam. Maar het gaat vooral over hoe je je voelt. Om verschillende redenen kan je in een ‘dipje’ zitten (uiterlijk en gewicht, zelfvertrouwen en zelfbeeld, alcohol en drugs, puberteit, …). Als je niet goed in je vel zit, heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je leven zinloos en saai is. Of dat echte vrienden niet bestaan. Meer informatie en getuigenissen kan je terugvinden op jongerengids.

Meestal gaat een ‘dipje’ snel over. Duurt het langer dan een paar weken? Zoek dan hulp! Volgende professionele organisaties helpen je graag:

Bel of mail naar een TEJO-huis bij jou in de buurt en maak een afspraak.  Je mag ook gewoon langskomen tijdens de openingsuren (check even de openingsuren van het TEJO-huis bij jou in de buurt). Je bent welkom alleen, maar je mag ook iemand meebrengen: één van je ouders, je broer of zus, een vriend(in), je oma, iemand van je school…


Leer- of gedragsstoornis

De ontwikkeling van elke jongere is anders en volgt een eigen tempo. Het is belangrijk om signalen van een stoornis of beperking tijdig te onderzoeken zodat de gepaste ondersteuning geboden kan worden. Meer informatie en organisaties vind je bij problemen in de ontwikkeling.