Gezondheid en ontwikkeling

Voor algemene informatie verwijzen we je graag door naar de website van Kind en Gezin (opvoedingsvragen) die specifieke informatie rond opvoedingsvragen heeft gebundeld


Opvolging van de ontwikkeling

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau van Kind en Gezin. De groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind wordt opgevolgd en je kan er terecht met vragen. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie. Ook je vroedvrouw zal de ontwikkeling van je kind mee opvolgen.

Consultatiebureau Kind en Gezin

Vroedvrouwen


Vragen bij de ontwikkeling

De ontwikkeling van elk kind is anders en volgt een eigen tempo. Het kan zijn dat je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller dan het andere. Als je je toch zorgen maakt over je baby, kun je dit bespreken met het Consultatiebureau Kind en Gezin, je vroedvrouw of huisarts .


Ziek?

Iedereen is wel eens ziek. Zeker kleine kinderen die nog erg vatbaar zijn voor infecties. Kind en Gezin maakte een handige checklist van veelvoorkomende kinderziektes. Vaak gaat dit gepaard met koorts. Maar ook vaccinaties, een inspannende huilbui of te warme kleding kunnen een verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken. Koortswerende middelen zijn zeker niet altijd nodig. Volg de situatie goed op en neem tijdig contact op met een arts, zeker bij een baby jonger dan 3 maanden met een temperatuur van 38 °C of meer, als de baby tussen 3  en 6 maanden is en de temperatuur 39 °C of meer bedraagt of als de baby van om het even welke leeftijd alarmsignalen vertoont.

Huisartsen

Dringende medische hulp: bel 112


Problemen in de ontwikkeling

De ontwikkeling van elk kind is anders en volgt een eigen tempo. Het is belangrijk om signalen van een stoornis of beperking tijdig te onderzoeken zodat de gepaste ondersteuning geboden kan worden voor je kind. Meer informatie en organisaties vind je bij problemen in de ontwikkeling.