Internet en gamen

Internet en gamen

Heb je vragen over het internetgebruik of gamegedrag  van je kind? Je kan terecht bij de Opvoedingswinkel of een opvoedingspunt in je buurt.


Internet

Internet is vandaag de dag alomtegenwoordig. Door te surfen kan je snel en handig informatie vinden of leuke websites bezoeken. Ook heel wat hedendaagse communicatie verloopt via het internet en apps zoals messenger en whatsapp. Naast de vele voordelen die internet met zich meebrengt, is het belangrijk aandacht te zijn voor mogelijk gevaren. Met wie gaat kind om en wat gebeurt er met foto’s die je online zet? Is het gebruik van een webcam veilig, en waarom gebruik je een webcam?

Op de website www.medianest.be vind je als ouder een massa info rond alles wat te maken heeft met ‘mediaopvoeding’. Je vind er info over social media, gamen, cyberpesten, schermtijd,…

Ook op deze websites kan je hier meer info over vinden: veilig internetten (child focus) & jongerengids: gamen en internet


Gamen

Gamen kan leerrijk zijn. Kinderen en jongeren kunnen er ook vaardigheden mee aanscherpen. Games zijn een zeer toegankelijke manier om plezier te hebben. Daarnaast bieden games interessante uitdagingen en spelen ze in op een gezond gevoel voor competitie. De speler kan er dingen mee uitproberen die in het echte leven onmogelijk zijn, zoals het besturen van een vliegtuig. Gamen verbetert de oog-handcoördinatie (omdat je tegelijk moet bewegen en kijken) en het oriëntatievermogen. Games die met of tegen anderen gespeeld worden, leren de speler strategieën uitdenken, snel beslissingen nemen en samenwerken. Zo maakt de gamer tegelijkertijd gebruik van zijn sociale vaardigheden (bron: jongerengids.be).

Gamen op zichzelf is dus niet slecht, maar alleen maar met gamen bezig zijn is dat wel. Zonder andere vrijetijdsbestedingen doen jongeren zichzelf tekort. Hun leven speelt zich te eenzijdig af in de fantasiewereld van games. Ze doen geen andere ervaringen op en krijgen geen mogelijkheid om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen (bron: jongerengids.be).

Meer informatie over gamen kan je terugvinden op volgende websites:

De Jongerengids (gamen en internet)

Druglijn – hoe hou je het gamen van je kind gezond

Vigez – gezond opvoeden (over gamen)