Gezondheid en ontwikkeling (kleuter)

Gezondheid en ontwikkeling

De kleuterperiode is een boeiende periode waarin het kind zijn eerste zinnen zegt, eenvoudige tekeningen maakt, op een driewieler fietst, enz… Vanaf deze leeftijd (3 tot 6 jaar) gaat je kind ook naar school.


Opvolging ontwikkeling

Algemene informatie over de ontwikkelingsfasen (groeien en bewegen, tekenen, spreken, spelen, …) graag door naar de website van Groeimee  die specifieke informatie rond de ontwikkeling van kleuters heeft gebundeld.

Medisch Onderzoek CLB

Van zodra je kind naar school gaat (3 jaar) neemt het CLB de taak van Kind en Gezin over de opvolging van de ontwikkeling van je kind over. De gegevens van Kind en Gezin worden overgedragen naar het CLB voor een vlotte opvolging.

Contacteer de kleuterschool en/of het CLB bij vragen of twijfels, als het kind:

  • niet goed hoort of ziet
  • te weinig, te veel of ongezond eet
  • zich trager ontwikkelt dan andere kinderen
  • zich moeilijk kan concentreren
  • overbeweeglijk is
  • gepest wordt
  • niet naar school wil
  • zich ‘lastig’ gedraagt
  • slecht slaapt

Gezonde voeding en beweging

Een goede gezondheid is belangrijk. Verschillende factoren bepalen de gezondheid van je kind. Gevarieerde voeding en voldoende beweging zijn belangrijk om gezond te blijven. Op de website van www.gezondopvoeden.be kan je enkele handige tips voor beweging en tips voor voeding terugvinden!

 

Met opvoedingsvragen over voeding en beweging kan je ook terecht bij het Opvoedingspunt of de Opvoedingswinkel Zoersel.


Ziek?

Net als iedereen zijn kleuters wel eens ziek of is het nodig om na een valpartij een arts te raadplegen. Bij ernstige problemen of ongevallen contacteer je de spoeddiensten  via het telefoonnummer 112.

Huisartsen

Dringende medische hulp: bel 112 of contacteer de spoeddienst


Problemen in de ontwikkeling

De ontwikkeling van elk kind is anders en volgt een eigen tempo. Het is belangrijk om signalen van een stoornis of beperking tijdig te onderzoeken zodat de gepaste ondersteuning geboden kan worden voor je kind. Meer informatie en organisaties vind je bij problemen in de ontwikkeling.


Geestelijke gezondheidszorg

Is je kleuter neerslachtig? Zit hij niet goed in zijn vel? Of heb je een vermoeden van een ontwikkelingsstoornis? Met al deze bezorgheden kan je bij CGG VAGGA terecht.