Opvoedingsondersteuning

Opvoedingswinkel

 

Iedereen stelt zich wel eens vragen bij de opvoeding van zijn/haar kind, kleinkind, stiefkind… De opvoedingswinkel is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren. Want daar zit iederéén toch wel eens mee?

 • Mijn baby slaapt ’s nachts nog altijd niet door… 
 • Hoe pak ik de driftbuien van mijn peuter aan? 
 • Mijn puber lijkt wel verslaafd aan gamen en social media. Hoe ga ik hier mee om? 
 • Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen? 
 • Wij vormen sinds kort een nieuw samengesteld gezin, met de nodige strubbelingen als gevolg…

Herkenbaar, niet? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wilt het graag zo goéd doen. En daar kunnen we jou bij helpen.

Ook rond kinderen/jongeren met een (vermoeden van een) gedrags-, emotionele of ontwikkelingsstoornis kan je bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning:

 • Mijn kind zit nooit stil, wil alles zelf bepalen, kan heel boos reageren, …
  Een hevig temperament, of is er meer aan de hand?
 • Mijn kind kreeg net een diagnose. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Moeten we anders gaan opvoeden?
 • Mijn dochter is erg angstig en verlegen. Ze zit niet goed in haar vel en ik ben bang dat ze gepest wordt. Hoe kan ik haar helpen meer voor zichzelf op te komen?

Bij deze situaties kunnen we eveneens mee nadenken en zoeken naar handvatten op maat.

Je kan bij de opvoedingswinkel terecht met alle vragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Van heel concrete, praktische dingen tot minder makkelijk vatbare zaken. Geen enkele vraag, geen enkele twijfel van een ouder, van een ‘opvoeder’ is niét de moeite waard. Je hoeft ook niet per se ‘een groot probleem’ te hebben om in de opvoedingswinkel te mogen binnenstappen. Ze zijn er voor iederéén!

De opvoedingswinkel is er voor iedereen die met opvoeden te maken heeft: ouders, grootouders, plusouders, leerkrachten, kinderopvang,…. We zoeken samen naar een aanpak op maat. Jij bent als dagelijkse opvoeder ’expert’ over je kind. De professionele kennis én jouw kennis vormen samen een meerwaarde.

In onze opvoedingswinkel vind je een luisterend oor, een ‘tweede stem’, advies. Meer informatie, of gewoon dat duwtje in de rug dat je weer vleugels geeft.

De opvoedingswinkel is een open huis. Je vindt er veel informatie en documentatie over opvoedingsthema’s, uitleg over diagnoses, adressen van verschillende mogelijke dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen,… Je kan in tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen en de beschikbare info raadplegen. De onthaalmedewerker helpt je op weg en kan indien mogelijk al even tijd vrijmaken voor een kort gesprek. Je kan ons tijdens de openingsuren ook opbellen of online vragen stellen.

Wil je dat een medewerker wat langer tijd kan maken voor je vraag, dan maak je best een afspraak. Voor de beschikbare momenten informeer je bij het onthaal, dat is elke werkdag bereikbaar van 9.00 uur tot 12.00 uur. 

In een persoonlijk gesprek wordt er geluisterd naar je vragen en wordt er meegedacht over mogelijke antwoorden. Kant en klare oplossingen worden er niet aangeboden omdat die gewoonweg niet bestaan.

Volstaat één ontmoeting niet, dan kan er een  kortdurende begeleiding starten. Heb je nood aan nog meer of andere begeleiding, dan word je doorverwezen naar andere, gespecialiseerde diensten.

Al de  medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Alle gesprekken zijn vrijblijvend, discreet en gratis. Elke gemeente van de voorkempen heeft ook een opvoedingspunt waar u een afspraak kan maken.

Opvoedingspunten en Opvoedingswinkel

Kind en Gezin
 • Marie is twee jaar en kan heel driftig reageren. Als ze haar zin niet krijgt, gooit ze haar speelgoed stuk. Je weet niet goed hoe te reageren.
 • Je bent erg moe omdat Naïma, vier maanden oud, veel huilt. Je wil met iemand bespreken hoe je het misschien anders kan aanpakken.
 • Kenny is anderhalf jaar en wordt verschillende keren per nacht wakker. Je bent moe en je geduld wordt op de proef gesteld.

Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen met hun eigen verhaal en vragen over opvoeding terecht op het spreekuur opvoedingsondersteuning. Je kan je situatie bespreken met een medewerker van Kind en Gezin die geschoold is in pedagogisch advies. Dit kan in één gesprek of in enkele gesprekken van ongeveer een uur. Hij of zij kan samen met jou op zoek gaan en kan je vast op weg helpen. Zo’n spreekuur kan een hele hulp zijn.

Ook deze dienstverlening van Kind en Gezin is gratis.

Wil je meer informatie over het spreekuur opvoedingsondersteuning of wil je meteen een afspraak maken? Neem dan contact op met Kind en Gezin (078 150 100 ).

Opvoedingslijn

Als je het even niet meer weet, kan je ook bellen of mailen met de Opvoedingslijn. Ook zij zijn er om naar je te luisteren en je te begeleiden.

Je kan hen bereiken op het nummer 078/15 00 10 op volgende uren:

ma tot vr: 10 – 13u, 14 – 17u
do: 10 – 13u, 14 – 17u,19 – 21u
gesloten op wo, za en zo