Vrije tijd (jongeren)

Vrije tijd

Jeugdverenigingen

Aan het kampvuur zitten tot middernacht, met vrienden door het gras rollen, jezelf verkleden als een discoheld, vlotten sjorren, op kamp gaan, de mafste verhalen verzinnen,… Al deze dingen lijken misschien gek, maar zijn heel gewoon in een jeugdbeweging! Daag jezelf uit en ga eens een kijkje nemen bij een jeugdvereniging bij jou in de buurt. Je maakt er vrienden, verlegt je grenzen en leert verantwoordelijkheid nemen.


Zoersel

Scout en Gidsen Vlaanderen

Katholieke Landelijke Jeugd

Chiro


Brecht

Katholiele Landelijke Jeugd

Chiro

Schilde

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Chiro


Wijnegem

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Chiro

Zandhoven

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Katholieke Landelijke Jeugd


Sport, muziek en creativiteit

Houd je kind van sport en beweging? Er zijn heel wat sporten en bewegingsactiviteiten in je gemeente te vinden. Hier kan je per gemeente verschillende terugvinden: Brecht, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel.

Liever tekenen, knutselen, boetseren, …? Ook voor creatievelingen zijn er heel wat verenigingen en activiteiten terug te vinden in je gemeente:Brecht, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel


Jeugdhuizen

In een jeugdhuis komen jongeren samen om te praten, muziek te luisteren, te dansen, onnozel te doen en nog veel meer. Er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd voor jongeren.

Bekijk zeker de sites van deze jeugdhuizen!

Zoersel
De Non (www.jeugdhuisdenon.be): Halle Dorp 37, Halle-Zoersel
Zoezel (www.zoezel.be): Zonneputteke 3, Zoersel
JoeNiz (www.joeniz.be): Achterstraat 22, Zoersel


Brecht
’t Jop (www.jhtjop.be): Kattenhoflaan 102d, Sint-Job-in-‘t-Goor


Schilde
Pagode (www.pagode.be): Turnhoutsebaan 279, Schilde


Wijnegem
Ahoy (www.ahoy.be): Schoolstraat 23, Wijnegem


Zandhoven
’t Licht (www.tlicht.be): Liersebaan 12 a, Zandhoven


Internet en gamen

Internet is vandaag de dag alomtegenwoordig. Door te surfen kan je snel en handig informatie vinden of leuke websites bezoeken. Ook heel wat hedendaagse communicatie verloopt via het internet en apps zoals messenger en whatsapp. Naast de vele voordelen die internet met zich meebrengt, is het belangrijk aandacht te zijn voor mogelijk gevaren. Met wie gaat kind om en wat gebeurt er met foto’s die je online zet? Is het gebruik van een webcam veilig, en waarom gebruik je een webcam?

Op de website www.medianest.be vind je als ouder een massa info rond alles wat te maken heeft met ‘mediaopvoeding’. Je vind er info over social media, gamen, cyberpesten, schermtijd,…

Ook op deze websites kan je hier meer info over vinden: veilig internetten (child focus) & jongerengids: gamen en internet


Alcohol, drugs en tabak

In de hun vrije tijd kunnen tieners en jongeren in contact komen met alcohol, drugs en tabak.  Als je weet dat je zoon of dochter wel eens (te veel) alcohol drinkt of dat je tiener met drugs experimenteert, probeer dan niet overhaast te reageren. Experimenteren hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd te verontrusten. Maar als het om alcohol of drugs gaat, vraagt het wel om duidelijke grenzen. Als tiener en jongere is het vaak niet gemakkelijk om “nee” te zeggen en kan de groepsdruk groot zijn. Hoe reageer je op het (vermoeden van) druggebruik van je zoon of dochter? Maak je je zorgen? Of wil je gewoon meer informatie? Dit kan je terugvinden op druglijn.be.