Nieuws

Waarom kraamzorg goud waard is

2024/01/05

Mamabaas schreef een artikel over waarom kraamzorg goud waard is. Wij delen graag hun redenen om kraamzorg aan te vragen en zetten alle praktische zaken even op een rijtje.

Terug

Kraamzorg? Doen!

Na de bevalling kan een helpende hand in het huishouden en bij de zorg voor je kind welkom zijn. Kraamzorg is een kortdurende en professionele hulp die onmiddellijk na het ziekenhuisverblijf of na de bevalling thuis start. Speciaal opgeleide kraamverzorgenden komen je thuis ondersteunen. De kraamverzorgende helpt bij de babyverzorging en -voeding, heeft aandacht voor de andere kinderen en neemt licht huishoudelijke taken over zodat het gezin in alle rust aan de nieuwe situatie kan wennen.

Kraamzorg? Doen, als je het ons vraagt! Mamabaas somt verschillende redenen op:

  1. Een helpende hand in het huishouden
  2. Ondersteuning bij zorg voor je kleintje
  3. Tips en tricks to the rescue 
  4. Oog voor jouw noden als mama
  5. It takes a village to raise a child, dus waarom zou je het alleen doen?

Het hele artikel van Mamabaas vind je hier.

Hoe kraamzorg aanvragen?

Maak tijdig een afspraak (vanaf de 5de - 6de zwangerschapsmaand) om de ondersteuning na de geboorte vlot op te starten. Kraamzorg kan reeds prenataal opstarten bij risicozwangerschappen vanaf  3 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum.

Volgende diensten in de regio helpen je graag verder:

Algemene informatie over kraamzorg en een uitgebreid overzicht van dienstverleners kan je terugvinden op de website van De Kraamvogel, het expertisecentrum voor kraamzorg. 

Wist je dat?

  • De organisatie die kraamhulp aanbiedt op vrijblijvend kennisgesprek komt voor de bevalling?
  • Je ook nog kraamzorg kan aanvragen na de bevalling als dingen anders lopen dan verwacht?
  • Er een maximum kraamzorgprijs is van € 9,50/per uur, met vaak een terugbetaling tot wel 50% van de mutualiteit en/of hospitalisatieverzekering?
  • Kraamzorg is van 1 maand voor en tot 3 maanden na de vermoedelijke bevallingsdatum?
  • De kraamverzorgenden een heel uitgebreid takenpakket hebben, dewelke wekelijks bespreekbaar zijn met het gezin?
  1. Ondersteuning mama: tijd geven zodat ze even kan douchen, wat bijslapen of een beetje tijd nemen voor haarzelf, ondersteuning bij de borst/flesvoeding, …
  2. Ondersteuning bij de verzorging van de baby: helpen met een badje geven, info rond verzorging, navel- en nagelverzorging, wegen van de baby, tips geven rond verzorging – slapen – troosten, helpen bij het knopen van een draagdoek, helpen bij vragen rond voeding (borst- en flesvoeding), … 
  3. Ondersteuning voor het hele gezin: broers/zussen naar school of de crèche brengen of halen, samen spelen/knutselen/ iets bakken, … 
  4. Ondersteuning in huis: koken, boodschappen doen, was en strijk bijhouden, schoonhouden woning (opruimen, stofzuigen, afwas, bedden opmaken, …)